T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
VAN / ERCİŞ - Şehit Ramazan Keserci İmam Hatip Ortaokulu

Haberler

Haz

Okulumuzda Z kütüphane kuruldu.Bu kütüphanenin kurulumunda katkıları olan Türk Hava Yolları ve ÖNDER e teşekur ederiz.

Nis

YOLUMUZU AYDINLATAN KANDİLER

Nis

OKULUMUZ ANASINIFININ 'STEM İLE ÜRETEN MİNİKLER' PROJESİ ONAYLANDI.

Van Erciş Şehit Ramazan Keserci İmam Hatip Ortaokulu ve Şanlıurfa Siverek Zübeyde Hanım Anaokulu 'nun kurucu önderliğinde planlanan "STEM ile Üreten Minikler" eTwinning projesi onaylanarak okulumuz öğretmenleri  Seren ÇAM, Büşra GÜVEN AŞCIOĞLU ve Şanlıurfa Siverek Zübeyde Hanım Anaokulu öğretmenleri Bircan DEMİRCİ BOZKURT, Mariye BİÇER koordinatörlüğünde gerçekleştirilecektir.

 

PROJEMİZ HAKKINDA

Proje; çeşitli STEM etkinliklerinin 4-6 yaş okul öncesi düzeyindeki çocuklarda uygulanacaktır. Teknolojinin sadece kullanıcısı değil aynı zamanda üreticisi olma yolunda STEM etkinliklerinin çocukların gelişimine katkısı büyük olacaktır. Proje ile çocukları kolaydan zora, basitten karmaşığa ilerleyecek şekilde STEM etkinliklerini sıralayarak STEM Maker robot tasarımına giden bir plan uygulanacaktır. Etkinliklerin sonunda STEM eğitiminin devamlılığını sağlamak, ailelere STEM robot tasarımını öğretmek amacıyla Veli – Çocuk STEM Maker Robot Tasarımı Atölyesi gönüllü velilerin katılımıyla salgın koşulları da göz önünde bulundurularak yapılacaktır. Anaokulundan başlayan bu eğitimlerin uygulama aşamasında algoritma mantığı ile hareket edilecek, grup çalışması yapılacaktır. Sınıfta arkadaşlarıyla işbirliği yapan çocuklar atölyede anne ya da babasıyla işbirliği yapacaktır.

 

PROJEMİZİN HEDEFLERİ

Amaç; Çocuklarda STEM bilim dallarına karşı merak uyandırmak, çocuklara problem çözme becerisi kazandırmanın yanı sıra bir problemin birden fazla çözümü olabileceğine inandırmak. 'Ben yaptım, biz yaptık.' özgüvenini kazandırmak. Üretim ve merak duygusunun yaşattığı hazzı yaşamalarına fırsat tanımak. Grup çalışması deneyimlerini yaşatmak. Algoritma kurallarına göre hareket etmek. Çocuğu aktif hale getirmek, öğrenme sorumluluğunu almalarına yardımcı olmak. Aileleri işin içine katarak eğitimin evde ve sonraki yıllarda devam etmesini sağlamak. Teknolojinin sadece kullanıcısı değil aynı zamanda üreticisi olma yolunda küçük Maker'lar yetiştirmek, çocukları yarının kurallarıyla bugünden yetiştirmek hedeflerimizden bazıları.

 

PROJEMİZİN İLERLEME SÜRECİ

Proje Nisan 2021 ayında başlayıp salgın nedeniyle okulların eğitim tarihi değişmez ise Mayıs ayının son haftasında sonlanacaktır. Etkinliklerde kullanılacak malzemeleri öğretmenler hazırlayacak ve yapılan uygulamalardan robot niteliğinde olmayanlar çocuklarla eve gönderilecektir. Robot niteliğindeki uygulamalar sınıfta bir süre bekletilecek ve diğer günlerde de çocukların bu robotlarla vakit geçirmeleri sağlanacak ve ortaya çıkan problemleri çözmelerine rehberlik edilecektir. Malzeme ihtiyacını karşılamak için bu robotların teknik parçaları sökülebilecek diğer robotlar için hazırlanacaktır. Veli- Çocuk STEM Maker Robot Atölyesi'ndeki malzemeleri atölyeye gönüllü katılacak veliler kendileri temin edecektir. Bu konuda velilere rehberlik yapılacaktır. Her proje katılımcısı kendi tanıtım afişini hazırlayacaktır.

 

PROJE KAPSAMINDA YAPILACAK ETKİNLİKLER (AY BAZINDA)

(NİSAN AYI) Rüzgârgülü projesi, Asansör projesi, Paket lastikli tekne projesi, Balonlu Araba projesi

(MAYIS AYI) Ressam Robot Projesi, Fırça Robot Projesi, Aile - Çocuk STEM Maker Robot Atölyesi (Hoverboard Robot, Taktuk robot vb.)

 

 PROJEMİZDEN BEKLENEN SONUÇLAR

Çocuklara özgüven kazandıran bu etkinliklerin onlara problem çözme ve problemden korkmama, birden fazla çözüm yolu olduğuna inanma becerileri kazandırması bekleniyor. Ayrıca ilerleyen yıllarda STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) dallarına ilgi duymaları bekleniyor. Bu tekniğin anaokulları arasında yaygınlaşması bekleniyor. Anaokullarında verilen eğitimlerin niteliğinin değişmesi ve bu değişim sonucunda insanların bu kademeye bakış açılarının değişmesi beklenen sonuçlar arasında. Ailelerin çocuklarına inanmaları, onlarla beraber ortaya bir ürün çıkarmaları bekleniyor. Bu ürünün bir robot olması ise ortak bir heyecanı paylaşmalarını sağlayacak, aileler için unutulmaz bir anı olacaktır.

Mrt

Okulumuz fen bilgisi öğretmeni Behiye Kuşman etwinning projeleri kapsamında "Doğanı Koru  Evrenini Tanı  "isimli projede ortak olarak çalışmaya başlamıştır.Proje kapsamında yaşanılabilir bir çevre için neler yapabiliriz geri dönüşümün önemi yaşadığımız gezegen ve diğer gezegenler hakkında neler biliyoruz sorularının cevaplarını hep beraber bulmayı amaçladıkProjemiz mayıs ayında bitecektir.

 

https://www.youtube.com/watch?v=gb9IuX-gI3A